dissabte, 5 d’abril del 2008

En honor a la senyora Maria Mullerat


És enguany amb la celebració del dia de la dona, que volem fer un senzill homenatge a la senyora Maria Mullerat.


MARIA MULLERAT I BASSEDAS ( 1903- )
per Salvador Barrau Viñas.

“ Escola per a nens amb disminucions psíquiques, a la Masía Can Móra”

La señora María Mullerat va arribar al barri del Coll i obrir les seves portes a la Masía de Can Móra, a l’any 1964, es la primera dona que va crear una Institució per a nens i nenes amb disminució psíquica creant la Institucio Maria Mullerat. Persona singular, va ser molt apreciada i estimada en el barri del Coll.( Barcelona)
De professió docent,mestre especialitzada en ensenyament de nens deficients, inicià les seves activitats a Barcelona, al carrer de Còrsega,núm. 220, donant clases particulars de reforç educatiu a nens, sota la preocupació creixent dels pares per a obtenir suport educatiu i reglat per tal que els seus fills amb “transtorns caracterials” i “discapacitats” poguessin tenir una adaptació a l’escola normal.
Compartia la docencia també la senyora Vicenta Verdú i Nogueroles, ambdues van ser les pioneres d’aquest estadi de suport a les persones disminuïdes psiquiques, lleus i profundes.
La creixent activitat i la progressiva demanda dels pares dels nens, que buscaven un reforç educatiu pels seus fills, va crear una nova necessitat d’atenció a aquest col.lectiu, la qual, no es podía seguir donant en el domicili del carrer de Còrsega.
Així a l’any 1964, es trasllada a la masía de Can Móra. Una masía catalogada i registrada en el Patrimoni de la Ciutat. Can Móra, els veïns el consideren del barri del Coll,(Districte de Gracia) però la legalitat municipal recau sobre el Districte d’Horta Guinardó, al ser l’ultim carrer i llindant amb el de Gracia, però a nivell popular Can Móra és del barri del Coll.
Des de 1964 a 1969, es donava servei als nens en aquesta escola de la Masía de Can Móra, i és aquest darrer any que passaria a constituir-se l’Associación de Padres para Niños con Disminución Psiquica” , i es, a partir d’aquest fet que va tenir una renovació molt important amb l’entrada de nous Mestres i alumnes creant-se posteriorment com a Cooperativa, sense ànim de lucre, i posteriorment, en el transcurs dels anys vers el 1970 en ASPASIM, el que va suposar una nova estructura de l’escola.( 1985)
En deixar Can Móra, el canvi d’adreça i seu va ser a C.Mont d’Ossà, a Vallvidrera ( Barcelona) aquest últim i definitiu trasllat acabaría donant resposta, a les families i a la Institucio mateixa, en el seu projecte fundacional, de donar suport a “ persones amb greus transtorns de desenvolupament i discapacitats greus, dificilment integrables en espais educatius i laborals considerats normal”.
Allò que sap el barri del Coll de la Maria Mullerat. Tothom la recorda com una gran dona, una persona singular, amb un immens amor pels nens amb disminució de les malaltíes mentals.
Una mestra singular, estudiant incansable, viatgera i amb amplia visió oberta de la vida. Va ser mestre de l’Excm Ajuntament de Barcelona, entre els anys de la guerra civil, des del 1937 al 1939. Va conèixer diverses institucions mentre estudiava a París ,sota la pressió de l’ocupació d’una França ocupada pels nazis,en els seus viatges va fer coneixences a Alemanya, França, Suissa, possant-se en contacte en escoles i institucions de nens amb dificultats intel.lectuals,amb les disciplines de Montessori, i altres.
Es posà e contacte amb el Govern Alemany, en época de la segona guerra mundial, per tal de portar nens malalts psiquics a Barcelona.
Algún album de fotografíes consultades, ens venen a dir que la senyora Maria Mullerat, era una viatgera incansable, que s’havia avançat al seu temps, que coneixia el nostre país,costums i geografía, gaudia de la vida social i dels avenços de la societat, viatjava per l’estranger, sense fronteres. Li agradava la poesía i en feia de pròpies,era doncs una dona sensible, eficaç, valenta que va acabar deixant petxa al barri del Coll i a la ciutat de Barcelona, i a les institucions de suport als nens i nenes, malalts psiquics de difícil integracio a la vida quaotidiana i normal, i a la societat en general de Barcelona.
La senyora Maria Mullerat, es va integrar al barri ia les entitats de la zona deixant fer concerts al pati de Can Móra, amb les Caramelles Infantils del Coll, així com el bateix dels caps grossos, de les Caramelles Infantils.

La senyora María Mullerat
María Mullerat i Bassedas va néixer a Cambrils ( Tarragona) el dia dos d’octubre de 1903, mestre d’ensenyament primari , carnet d’identitat ,num. 1.038, de La Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, i docent en l’Escola del Grup Escolar núm.55, de l’Avinguda de la Generaltat,núm.21 ( any 1938) a l’edat de 34 anys, i vivía al carrer de Còrsega,220 de Barcelona. Va treballar a l’Escola Laboratoris Vilajoana, de forma continuada en data quinze de setembre de 1938. La seva fitxa de treballadora indica: professió Mestressa ( mestra) Especialitat: Deficient. Salari: 7.000 pessetes. Empresa on treballa: Ajuntament. Edat 34 anys, soltera i adreça al carrer de Corsega,220 de Barcelona. ( 1937)
Va ser nomenada per al càrrec de “Mestressa interina de l’Escola Municipal de Deficients, en mèrits de concurs oposición, dotat de l’haver anual de set mil pessetes”
S’acordà el càrrec a l’Ajuntament de Barcelona, Negociat Central, on el “Comité Municipal Permanent, en sessió del dia 13 de l’actual ( signat a 27 de gener de 1938)
Es coneix també a la Maria Mullerat pel seu consultori al carrer de Paris,165, pral. Telèfon,72007, de Barcelona, on exercia com a especialista en “ Reeducación Fonética y Motriz"

Certificat de la U.G.T. com a salva conduït emès per la Generalitat de Catalunya, Departament de Seguretat Interior, segellat el 20 de Novembre de 1936, registre núm.267-8683, on es lliura a Maria Mullerat Bassedas, edat 32 anys, Estat soltera, Domicili, Rosal 10, 2º-2ª de Barcelona. ”Es autoritzat perquè pugui circular lliurement per tot Catalunya menys en zones frontereres i de guerra” Barcelona, 20 de noviembre de 1936.
Certificat emès per: Gouvernement de la Reublique Francaise, Delegation en Espagne, L’atacche Culturel, en data 15 e juny de 1951, indicant que la Sra. Maria Mullerat poseeix un nivell suficient de la llengua francesa, per a obtenir un profit desijable.Ella ha de seguir el el curs de Psiquiatria a Paris del 15 de septiembre al 15 d’cotubre proxims.
Data: Madrid, 15 de juin 1951
María Mullerat i Bassedas,disposava del permís de conduir de Segona Classe, emès a Barcelona per la Jefatura de Obras Públicas de la Provincia.
Vehiculos de motor mecánico de servicio particular.Núm. de permis. 39.711, en data sis d’agost de 1929, a l’edat de vint-i-sis anys.

http://www.tdx.cbuc.es/TESIS_UAB/AVAILABLE/TDX-1010105-222857/srp1de2.pdf (pag.214 i 215)
Foto: sbarrau

1 comentari:

J1 Mullerat ha dit...

voldria contactar amb els familiars de maria mullerat a fi de seguir l-arbre genealogic
Joan Mullerat
J1Mullerat@hotmail.com

FINAL DE FESTA MAJOR amb les HABANERES

ACTIVITATS DIUMENGE AL MATÍ ....

BALL de FESTA MAJOR 2010

TALLER MUSEU MINIATURES del TRANSPORT de JOAN OLIVART

BRINDIS de FESTA MAJOR 2010

BINGO REGAL de FESTA MAJOR 2010

REPIC DE CAMPANES I OFRENA FLORAL al SANTUARI del COLL

HOMENATGE A SALVADOR ALLENDE DEFENSOR DE LA DEMOCRÀCIA

ORQUESTRA DE FLAUTES DOLCES DEL COLL

PREGÓ FESTA MAJOR barris del nord 2010

INAGURACIÓ DEL METRO AL COLL I CARMEL

VIDEO DENUNCIA DE LA MANCA DE MANTENIMENT I SEGURETAT AL PARK GÜELL

Barri del COLL, racons.

S.O.S. PARK GÜELL

Benvolguts amics, veïns, us posem el link del vídeo gravat per a donar el missatge del tancament del Park Güell, i posteriorment de pagament. Us demanem que el veieu i que alhora envieu a totes les vostres amistats, ja que el missatge per part dels veïns és correcte. El mes d'abril ja es volen donar les premises per a saber de quina manera tancaran el park Güell. Useu el Facebook de forma social i de S.O.S. Volem un park Güell Públic i Gratuït. Ajuda'ns, ajuda't. Coordinadora d'Entitats Park Güell http://www.youtube.com/watch?v=7l2cEKkoV44

S.O.S PARK GÜELL

Presentació del video del II Congres de les Dones de Barcelona

Audiencia del COLL octubre 09

Taller de les Dones Comunicadores del Coll

Pregó de les festes dels barris del Nord 2009

MARE DE DÉU DEL COLL - Segle XIII

MARE DE DÉU DEL COLL - Segle XIII

RECORDS DEL MEU BARRI COLL-VALLCARCA ( SARDANA)

Per a què pogue escoltar la sardana us hem pujat aquest arxiu que ens ha faciclitar l'autor a través del seu fill Ramon Texidor. Us recomanem que la sentiu, és una sardana molt airosa.