dimarts, 12 de juny de 2012

PREGO DE FESTES JOVES DEL COLL 2012- Per Xavi Franch


PREGÓ DE LES FESTES JOVES DEL COLL 2012

Molt bona nit a tothom, gràcies per acompanyar-nos en aquest inici de les Festes Joves del Coll, 2012. Mhan demanat que llegeixi un pregó i em sap greu, però mhe oblidat a la feina les caixes amb els fulls que havia escrit. Havia fet un discurs breu, resunes 200 pàgines, però què hi farem, me les he deixades. Així que, us demano disculpes però no patiuimprovisaré!! Cap problema, és el que sempre faig!!
I per aquest motiu i sent les Festes Joves del barri, mha vingut al cap un conte que la gent gran em va explicar una vegada i que crec que és força adient. El conte es diu així:ELS TRES PORQUETS REBELS

            Vet aquí que, pels voltants del Park Güell, hi havia una granja molt coneguda pels seus excel.lents embotits. A aquella granja hi vivien tres porquets que no estaven gaire conformes amb el destí que els esperava i pel qual eren alimentats: l'escorxador. No volien veure's convertits en llargues botifarres o potes de pernil a la secció de xarcuteria d'una gran superficie. Ells tenien el seu propi projecte de vida: volien viure junts en una comunitat i muntar un local social alternatiu, tot gaudint duna vida més ecològica!
            Un dia, un dels porquets més espabilats, al que anomenaven Beneït, va arribar tot esverat i va començar a cridar:
-          Ja està, ja ho tinc, ja ho tinc !!
-          Però qué és el que tens? - li van preguntar alhora els seus companys.
-          Doncs el que necessitem: una cabana de palla buida que està abandonada molt a prop de la granja. La he vist avui, mentre sortìem a menjar glans al bosc.
Aquella era la seva oportunitat. Per fi podrien fer realitat el seus somnis. Ara havien d'actuar molt rapidament. En Xarles, un dels porquets més decidits va proposar:
Per la nit, quan totes les llums de la granja s'apaguin, ens escaparem sense
 fer soroll, anirem cap a la cabana i l'ocuparem. Segurament que caldrà arreglar-la, però valdrà la pena: tot sigui per la llibertat!! Tots tres van estar d'acord.
Així ho van fer i després de netejar la cabana tota la nit, van caure esgotats pel cansament.
            A l'endemà, a la granja, van notar que els mancaven uns quants porquets, i van córrer a avisar a les autoritats. L'oficial que va rebre l'encàrrec d'investigar qué havia passat, va ser el sargent Queixals, un llop amb fama de mala bava. L'acompanyarien, com sempre, els seus ajudants, llops de poques cabòries i les mans, vull dir les potes una mica llargues.
Tot d'una es van posar a seguir les pistes que havien deixat els porquets, els quals no van tenir cura d'amagar les seves petjades, per la mateixa emoció de veure's lliures. En Queixals i els seus ajudants no van trigar massa a trobar la cabana de palla on flamejaven banderes de llibertat. El sargent Queixals va exclamar:
-          Ah!, caram.. crec que ja tenim solucionat l'enigma.
-          I com ho sabeu? - preguntà encuriosit un dels seus ajudants.
-          Aquests garrins s'han muntat un centre social. Com tots els joves, són uns idealistes que pretenen canviar el món. Però el món, amics meus, el món és com és. El millor és acceptar-ho quan abans. Companys, haurem d'entrar a la casa a detenir aquests porquets,- va comentar el sargent amb decisió.
I així ho van fer, però al trobar-se la porta tancada, van haver de trucar amb energia:
-          Pom! Pom! Obriu, que som l’autoritat! - va cridar en Queixals.
-          I què és el que volen? - van contestar des de la casa.
-          Us hem vingut a tornar a la granja. Com a porquets que sou, ja haurieu de saber que el vostre lloc és a la granja. El vostre destí és convetir-vos en salsitxes, això sí, de bona qualitat, eh! Així ha estat sempre i vosaltres no ho podreu canviar mai.
-          No!, no hi tornarem mai més a la granja. Aquesta és la nostra llar. No volem ser convertits en embotit. Som lliures i tenim dret a viure a la nostra manera.
-          No sigueu tossuts i sortiu, a més, aquesta casa on us heu amagat, està dins duns terrenys reservats per construir-hi un hotel de luxe per turistes d’alt standing. No podeu anar contra el progres! Però prou de xerrameca. Sortiu! sinò ens veurem obligats a bufar molt fort fins a tirar la cabana a terra.
-          No sortirem!! - va ser la resposta dels porquets.
Llavors, tots els llops van bufar molt i molt fort i la cabana caigué desplomada a terra. Els porquets van sortir corrents, sense gairebé endur-se res, seguits de ben a prop pels policies. Com que els nostres amics eren més joves, de seguida els van deixar enrera i es van poder amagar.
Aquella nit la van passar a l'aire lliure mentre pensaven qué és el que havien de fer. Tothom va estar d'acord en cercar una casa més forta i que resistís la bufada dels llops.
La solució va aparèixer amb una cabana de fusta que trobàren al mig del bosc. No van caure a llegir uns retols amb uns anuncis de no sé quina promoció urbanística, Els porquets volien començar de nou la seva aventura alternativa i ja tenien ganes de començar. Però ben aviat van retrobar-se en Queixals i els seus ajudants de nou. La nova cabana tampoc va resistir les bufades dels llops i va anar a terra com l'anterior. Un altre cop els porquets van haver de correr. Com que ja n'estaven farts que els fessin fora de les cases que ocupaven, van resoldre en assemblea urgent què havien de fer. Ara eren molts més: en Siscu, les Maliones, la “Silvie”, el Brul, la Paulina, el Gillette, La Mirandóla i molts altres porquets s’hi havin afegit…
Uns volíen cercar un edifici més sòlid on puguessin resistir les bufades d'aquells animals. Altres estàven cansats i volíen deixar-ho córrer. En mig de les discusions, un personatge va aparèixer, de sobte, dentre els arbres. Era un gat, un vell gat negre. Tot ell irradiava valor, dignitat, seguretat, saviesa... Tots s’havien quedat en silenci, encuriosits i atemorits a la vegada, fins que aquell gat els va parlar.
-          Amics, no tingueu por. He vist tot el que us ha passat i us vull ajudar. Jo també sé el que és que no et deixin fer realitat els teus somnis i després de moltes lluites, he aprés que només amb la unitat, l’acció ferma i la voluntat decidida de tots i totes, la llibertat es pot defensar. No deixeu mai que ningú us digui el que heu de pensar o com heu de viure… Us portaré a un lloc del qual no será tant fàcil que us treguin. Va ser, fa molt de temps, una antiga impremta. Allà es van fer molts llibres i molts animalons van poder aprendre a llegir. Perquè, sabeu? la cultra ens fa èssers lliures, capaços de decidir pel nostre compte i no en el que ens volen fer creure els que manen. Entusiasmats, els porquets van acompañar a aquell vell gat negre i, després de pujar per camins, amunt i amunt, per fi ho van trobar. A un racó perdut del bosc hi havia un edifici de maons i que actualment estava buit. Van haver de treballar-hi molt per a netejar-lo però finalment s'hi van instal.lar.

No van trigar, però, a rebre la visita dels llops:
-          Ja n'hi ha prou de ximpleries!! - va cridar enfadat el sargent Queixals.- Feu el favor de tornar cap a la granja ara mateix o també haurem de tirar-vos a terra aquesta casa. Ja ens esteu emprenyant!
-          Ha, Ha! Proveu, proveu de tirar-la! - van gosar de dir-li amb molta joia els porquets.
-          Ah sí..!!, com que aquestes tenim, eh? Doncs ara ho veureu! - va amenaçar en Queixals.

Però aquest cop i malgrat que van estar bufant i bufant durant força dies, fins i tot empenyent les parets, no van poder tirar la casa a terra. Molt cansats i gairebé sense respiració, els policies van marxar aprofitant que un llop va arribar des de la ciutat, tot esverat i dient un no sé què duna bombolla immobiliaria que havia esclatat i que sels cridava corrent cap a la comissaria, ja que hi havia molts aldarulls i la gent estava ocupant les places de la ciutat. El sargent, mirant-se ledifici, va dir tot renegant:
-          Ja s'ho faran aquests! N'estem ben tips dels porquets i de les seves cases. Per mi ja s'hi poden quedar a viure per sempre aquí, si és el que volen! Jo ja en tinc prou, au, anem-nos-en, que sens necesita a comissaria!!
Els llops no deien res, els mancava l'aire fins i tot per a renegar.
Els porquets van romandre molt de temps a aquell edifici ocupat i n'organitzaren un centre social on feien moltes activitats. Van organitzar de nou la impremta per tots els animals del bosc, van construir una escola per ensenyar a llegir i escriure i es van programar tots mena de tallers, festes, trobades i fins i tot un hort comunitari biològic que abastia un menjador popular, que també cuinava els productes naturals recollits al bosc. Com no podia ser d'altra manera, el menú era sempre vegetarià i van participar en nombroses campanyes per demanar que tanquessin els escorxadors on seguien matant animals per fer-hi menjar ràpid.  Fins i tot, van acordar celebrar les festes de la primavera jove per recordar el dia del seu alliberament. Però sempre van tenir presents les paraules daquell vell gat negre: No, el destí no està escrit, la realitat es pot canviar, ara ja sabien com fer-ho. El moviment havia començat a caminar i ja no els aturaria ningú!!
Bé, fins aquí aquesta fàbula que espero que us hagi agradat. Que per molts anys tinguem festes Joves al Coll, gràcies a tots i totes les persones que ho feu posible i recordeu al vell gat negre: no hi ha festa sense compromís social ni lluita sense alegría. Un altre món és posible i tots i totes el podem fer realitat!!

Salut i endavant sempre!

 XAVI FRANCH 

diumenge, 10 de juny de 2012

PROYECTO "VIDEO HAIJIN" (Video haiku)


Associació Veïns
 Coll-Vallcarca
Plaza Grau Miró,2 b
08023 Barcelona.
Nif- G 58242512
Teléfono 93 284280 .  


A TODOS LOS HAIJINES, amigos del haiku

Señora,


Nos dirigimos a ustedes , motivados por el deseo de informarle así como  poner en su conocimiento una actividad que durante diez años venimos organizando en nuestra Associación de Vecinos Coll-Vallcarca, con estrecha colaboración con el Ayuntamiento de Barcelona Distrito de Gracia, el Centro  Cívic El Coll-La Bruguera, Radio Gracia,107.7 FM. y el web La Tortuga de Gracia.cat; compartiendo  permisos de algunas  editoriales quienes nos permiten citar los poemas, autores y haijines, en el caso del haiku ,tanka y relatos zen.

Nuestros proyectos principales relacionados con la literatura son los siguientes:

Premios Literarios Grau Miró, con las disciplinas japonesas de haiku y de tanka, además de los trabajos de hiperbreve. (Idiomas catalán y castellano)

Asimismo, desde hace unos cuatro años divulgamos por radio, con el programa radiofónico  Teatrí de Butxaca del Coll (Teatro de bolsillo) para la divulgación de la poesia donde tienen gran importancia los haikus, la tanka y los cuentos zen, sin desmerecer los poemas del mundo, con traducciones en catalán,  castellano y japonés, y contamos con  la colaboración de la señora  Mihoko Sugita en todos los proyectos.

Para terminar el proceso, y con mucha ilusión, queremos presentar el último proyecto el cual  pensamos  que somos los primeros en divulgarlo y practicarlo. Es el “Proyecto Haijin”. Un proyecto y programa de “Video haiku” con música japonesa de fondo y la recitacion en dos idiomas, los haiku en japonés,catalán y  castellano. Los fundadores son:
Mihoko Sugita, Susana Domènech, Joan Ignasi Elias y Salvador Barrau.

Por este motivo y para que se conozca  nuestra aportación a la cultura japonesa con la poesia de haiku y tanka, ponemos en su conocimiento nuestro esfuerzo y dedicación para que también ustedes puedan participar, ayudar o divulgar nuestra labor y asi enriquecer recíprocamente.la cultura y el conocimiento.

Con nuestra exposición de concepto  esperamos y deseamos  tenerles entre nosotros el dia 19 de junio de 2012 a partir de las 18:30 de la tarde, en el Centre Civic el Coll-La Bruguera, c. Aldea,15 de Barcelona.

Pueden contactar conmigo, Salvador Barrau, al telefono 666392499 y  correo electrónico barrau_yvado@hotmail.com para cualquier consulta o necesidad para  ampliar información.

Estamos a su disposición por todo aquéllo que necesiten, y reciba un saludo,
atentamente.


P.D.
Salvador Barrau Viñas
Comisario de los Proyectos

Barcelona, 9 de junio de 2012

dilluns, 4 de juny de 2012

AVÍS - AVISO IMPORTANTE

AVISO  - AVIS   IMPORTANT
Per raons tecnics amb hotmail us demanem que envieu els vostres treballs igualment a l'adreça que indiquen les bases, i també a aquesta nova adreça:
premiosliterariosgraumiro@gmail.com

Por razones técnicas con hotmail os pedimos que mandeis vuestros trabajos igualmente a la dirección que indican las bases y también a esta nueva dirección de correo:

premiosliterariosgraumiro@gmail.com

Esperemos que pronto se subsanen las deficiencias del servicio de hotmail y podamos seguir como siempre.
Esperamos vuestros trabajos. Un saludo cordial

Salvador Barrau Viñas
comisario de los Premios Literarios Grau Miro. Barcelona.

dissabte, 2 de juny de 2012

premis liteeraris grau miro de haiku 2012 infantil

PREMIS LITERARIS GRAU MIRO 2012


PREMIS ESCOLARS 2012 Amb l’ Escola Mare Déu del Coll

Cursos: 5è i 6è Primària i 1r,2n,3r, 4r, de ESO.

Idiomes : Català, Castellà i anglès. Puntuen solament: Català i Castellà (sense fer dos premis

sinó un de sol sense competir amb idiomes, guanyadors: en català o castellà.)

PRIMARIA Cursos: 5è i 6è Primària

Curs 5è de Primària.

1r Premi Andrea Rodriguez Adalid

2on. Premi Sandra Muñoz Gómez

3r Premi María Portillo Molina

1r Premi : Maravilloso / un millón de hojas caen / en el otoño ( castellà)

素晴らしい 秋に落ちる 百万の葉

subarashii / aki ni ochiru / yorozu no ha

2 ón. Premi : Mai no sóc igual/ sense que ho sàpiga/ el temps segueix ( català)

同じじゃない 知らない間に 時が過ぎ

Onaji janai / shiranai aidani / toki ga sugui

3r Premi : Por la mañana / temprano lo puedes ver / el amanecer ( castellà)

早朝に 起きた時だけ 夜明け見る

Souchou ni / okitatoki dake / yoake miru

Curs 6è de Primària.

1r Premi : Blanca Santillana (!)

2ón. Premi : Manuel Fernández Huerta

3r Premi : Clara (! )

1r Premi : ¡ Que maravilla! / Florecen los almendros / La primavera ( castellà)

素晴らしい アーモンドの花 春が来た

Subarashii / Aamondo no hana / haru ga kita

2 ón. Premi : El cel gran i blau / brinco per tal d’agafar / la lluna brillant (català)

青い大空 つかむため跳ぶ 光る月

Aoi ôzora / tsukamutame tobu / hikaru tsuki

3r Premi : Bonitas flores / florecen en el campo/ La primavera (catala)

きれいな花 野原に咲くよ 春が来た

Kireina hana / nohara ni saku yo/ haru ga kita

EDUCACIO ESO - SECUNDARIA - 1r,2n,3r, 4r, de ESO

Curs 1r ESO

1r Premi : Ana María Fernández Fernández

2on. Premi : Ariadna Carballo Alonso

3r Premi : Meritxell Simón Martínez

1r Premi : La luna llena/ no hay noche en la calle / muchas estrellas ( castellà)

満月や 夜は来ないよ 多き星

Mangetsu ya / yoru ha konaiyo / ôki hoshi

2 ón. Premi : Tras la tormenta / entre nubes brillaba / gran luna nueva ( castellà)

嵐の後 雲の合間に 新月だ

Arashi no ato / kumono aimani / shingetsu da

3r Premi : Brisa del mar / estrellas iluminan / la larga noche ( castellà)

海の風 星が輝き 長い夜

Umi no kaze / hoshi ga kagayaki / nagai yoru

**********

Curs 2ón ESO

1r Premi : Alejandro Pérez Pastrana

2on. Premi : Camelia Valentina Cojocariu

3r Premi : Inés Martínez Inglés

1r Premi : Negre a tot arreu / La lluna creix per moments/ nit de cada dia ( català)

黒づくめ 毎夜毎夜に 育つ月

Kuro zukume / maiyo maiyo ni / sodatsu tsuki

2 ón. Premi : Dalt de la muntanya/ es va formant poc a poc / una blanca neu ( català)

山の上 少しずつ積もる 白い雪

Yama no ue / sukoshizutsu tsunoru / shiroi yuki

3r Premi : La neu resplendent/ els nens juguen al carrer/ l’hivern molt bonic (català)

輝く雪 路で遊ぶ子 きれいな冬

Kagayaku yuki / michi de asobu ko / kireina fuyu

Curs 3r ESO

1r Premi : Oriana Ortiz Soria

2on. Premi : Montserrat Segura Jiménez

3r Premi : Iona Mendoza Ferrer

1r Premi : Oh, bonica flor ! /amb els teus pètals jugaré / a fer un parfum (català)

ああ、きれいな花 君の花びらで 香水を

Ah, kireina hana / kimi no hanabira de / kousui wo

2 ón. Premi : Viejo gorrión / vuela sobre el cielo / la libertad ( castellà)

老スズメ 空を飛び交う 自由だね

Rou suzume / sora wo tobikau / jiyuu dane

3r Premi : Oh ! Que preciós astre / il.lumina tot el cel / La bonica lluna ( català)

おお、美しい星 空一面に 輝く月

Oh, utsukushii hoshi / sora ichimen ni / kagayaku tsuki

***********

Curs 4art ESO

1r Premi : Anna Grima Bravo

2on. Premi : Nelly Vanesa Mendoza Baca

3r Premi : David Serrano Gil

Menció d’honor: Luis Romero Pérez

1r Premi : Perla radiante / preside el cielo oscuro/ diosa de noche ( castellà)

光る真珠 暗天の主 夜の女王

Hikaru shinju / anten no nushi / yoru no joou

2 ón. Premi : Aprop de l’estany / creixen gràcies al sol / les flors de colors ( català)

湖近く ありがとう太陽 色とりどりの花

Mizu’umi chikaku / arigatô taiyô / irotoridorino hana

3r Premi : Colors molt bonics /surt quan plou i fa sol/ L’arc de Sant Martí ( català)

たくさんの色 雨後の太陽 美しき虹

Takusan no iro / ugo no taiyô / utsukushiki niji

Menció d’Honor: Onades gegants/el sòl ha tremolat tot/ temut tsunami ( català)

巨大な波 すべてが動いた 怖い津波

Kyodai na nami / subete ga ugoita / kowai tsunami

Per primera vegada donem una menció d’honor en aquest premi escolar. Una menció ben merescuda en

recordar que encara havent passat un any, existeix la sensibilitat en recordar un aspecte catastròfic on va

patir molta gent i que encara és present avui, el Tsunami del Japó.

Els treballs presentats són de merescut premi el 80 % d’ells però, malgrat l’economia, no podem donar

més premis ni obsequis.

Cal mencionar l’esforç dels nens i dels seus professors que han fet enguany una innovació en aquest

concurs aportant també poemes en anglès,malgrat no s’han pogut premiar pels Premis Literaris Grau

Miró,per raons econòmiques. Una innovació escolar on s’hi participa amb tres idiomes.

El haiku és dificil i fàcil alhora quan es coneix el sentit i l’esperit del mateix i quan ja es comença a

pensar en “clau haiku” es quan esdevé un treball molt més fàcil i el haijin gaudeix de la seva pròpia obra.

Altres poemes finalistes tenen un gran talent poètic, que s’han de potenciar en “clau haiku” perquè siguin

aviat una bona composició amb aquest esperit japonès, desitjat.

Finalment, com cada any, dir-vos que els treballs acompanyats de dibuix i fotografia i un haiku, són

haigas quan son dibuixos i foto haiku quan van acompayats aquest d’una fotografia. Per tant, el vostre

treball te doble mèrit és poesia i art plàstic.

Esperem doncs, que l’any vinent poguem tornar a editar aquests Premis i espero que continueu fent difícil

al jurat escollir per a l’atorgació dels premis.

Felicitats a tots, podeu estar orgullosos de la vostra feina feta,perquè mereix tota ella, globalment una

menció d’honor.

Agraïments:

Agraïm a la senyora Mihoko Sugita, el seu suport en aquest certamen.

Agraïm a l’Exm. Ajuntament de Barcelona Dte. de Gracia i Centre Civic del Coll

I a l’Escola Mare Deu del Coll, sensibilitzada en aquestes disciplines literaries japoneses a casa nostra

aportant innovacions com són fer els treballs en tres idiomes.

Felicitar els alumnes dels sis cursos, perquè també per a ells ha estat un gran esforç pel canvi de concepte

en haver de pensar amb clau “Haiku” . A ells la meva admiració.

Salvador Barrau Viñas - Comissari dels Premis Literaris Grau Miró

President de l’Associació Veïns i Veïnes Coll Vallcarca

Barcelona, 27 d’abril de 2012

FINAL DE FESTA MAJOR amb les HABANERES

ACTIVITATS DIUMENGE AL MATÍ ....

BALL de FESTA MAJOR 2010

TALLER MUSEU MINIATURES del TRANSPORT de JOAN OLIVART

BRINDIS de FESTA MAJOR 2010

BINGO REGAL de FESTA MAJOR 2010

REPIC DE CAMPANES I OFRENA FLORAL al SANTUARI del COLL

HOMENATGE A SALVADOR ALLENDE DEFENSOR DE LA DEMOCRÀCIA

ORQUESTRA DE FLAUTES DOLCES DEL COLL

PREGÓ FESTA MAJOR barris del nord 2010

INAGURACIÓ DEL METRO AL COLL I CARMEL

VIDEO DENUNCIA DE LA MANCA DE MANTENIMENT I SEGURETAT AL PARK GÜELL

Barri del COLL, racons.

S.O.S. PARK GÜELL

Benvolguts amics, veïns, us posem el link del vídeo gravat per a donar el missatge del tancament del Park Güell, i posteriorment de pagament. Us demanem que el veieu i que alhora envieu a totes les vostres amistats, ja que el missatge per part dels veïns és correcte. El mes d'abril ja es volen donar les premises per a saber de quina manera tancaran el park Güell. Useu el Facebook de forma social i de S.O.S. Volem un park Güell Públic i Gratuït. Ajuda'ns, ajuda't. Coordinadora d'Entitats Park Güell http://www.youtube.com/watch?v=7l2cEKkoV44

S.O.S PARK GÜELL

Presentació del video del II Congres de les Dones de Barcelona

Audiencia del COLL octubre 09

Taller de les Dones Comunicadores del Coll

Pregó de les festes dels barris del Nord 2009

MARE DE DÉU DEL COLL - Segle XIII

MARE DE DÉU DEL COLL - Segle XIII

RECORDS DEL MEU BARRI COLL-VALLCARCA ( SARDANA)

Per a què pogue escoltar la sardana us hem pujat aquest arxiu que ens ha faciclitar l'autor a través del seu fill Ramon Texidor. Us recomanem que la sentiu, és una sardana molt airosa.